Menu

Tips ter voorkoming van fysieke klachten van het thuiswerken

Tips voor het thuiswerken. In een tijd waarin velen van ons vanuit huis moeten werken, geven wij graag belangrijke tips om fysieke klachten van het thuiswerken te voorkomen. Thuis hebben we vaak niet de ergonomische werkplek zoals we gewend zijn op ons werk. Daarom is het  belangrijk dat we thuis bij afwezigheid van een ideale ergonomische werkplek, goed op onze werkhouding letten. Veronachtzamen we dat dan is de kans groot dat we fysieke klachten ontwikkelen. In de thuissituatie werken we doorgaans  met laptops  aan een te lage of te hoge tafel, op een stoel met een vaste, onbeweeglijke zitting. Met als gevolg dat we aan het einde van een lange werkdag stijf opstaan met mogelijk de eerste tekenen van nek- en rugklachten.

10 belangrijke tips om lichamelijke klachten te voorkomen:

  1. Beweeg zo veel mogelijk gedurende de dag. Daardoor verminder je de constante druk op gewrichten en tussenwervelschijven, stimuleer je de doorbloeding en houd je de spieren actief
  2. De beste zithouding is een dynamische zithouding. Verander regelmatig je zithouding, op een dynamische bureaustoel verander je ongemerkt voordurend van zithouding.
  3. Houd je benen op de grond en sla de benen niet over elkaar
  4. Je heupen moeten iets hoger uitkomen dan je knieën zodat je benen iets naar beneden hellen (hoek van 105 graden)
  5. Voorkom een ingezakte houding. Steek je hoofd niet te ver naar voren, zorg ervoor dat je hoofd in lijn is met je nek en de rest van de wervelkolom.
  6. Breng je schouders naar achteren, trek je  schouders niet omhoog, maar houd ze ontspannen omlaag.
  7. Houd je buikspieren actief en span je buikspieren licht aan tijdens het zitten. Het goed gebruiken van je buikspieren is essentieel voor een gezonde rug.
  8. Zorg er dus voor dat je elk uur even opstaat om je benen te strekken. Een klein rondje door je huis is al voldoende.
  9. Zorg ervoor dat je elke 20 minuten even wegkijkt van je beeldscherm en dat je voor minimaal 20 seconde even goed om je heen kijkt en knippert.
  10. Zorg er dus voor dat je geregeld even een glaasje water drinkt. Ideaal is als je steeds opstaat om even je glas bij te vullen, op die manier zorg je er meteen voor dat je even je benen strekt en beweging krijgt!