Menu

De wetenschap achter Spinalis

De Spinalis-stoel is het resultaat van vele jaren onderzoek. Gedetailleerde studies zijn uitgevoerd naar de impact van (langdurig) zitten op de wervelkolom van de mens. Veel artsen, specialisten, voornamelijk orthopeden, en wetenschappelijke instellingen zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de Spinalis gezondheidsstoel in zijn huidige vorm.

De eerste generatie Spinalis-veer

In 1999 ontwikkelde het Sloveense bedrijf de eerste Spinalis gezondheidsstoel met de eerste generatie Spinalis-veer. Het idee is geïnspireerd op het actieve gezonde zitten op de orthopedische bal. Deze veer is twee jaar lang getest. Alle 100 deelnemers werden regelmatig gecontroleerd met een diagnostisch apparaat waarmee de tijd en de intensiteitsniveaus van betrokken spiergroepen, de impact op de mobiliteit van het bekken en eventuele degeneratieve veranderingen in de wervelkolom werd gemeten.

Ontwikkeling ergonomische werk- en bureaustoelen

Met de opgedane kennis uit deze testen is Spinalis begonnen met de ontwikkeling van een compleet programma werk- en bureaustoelen. Vanaf 1999 heeft Spinalis 12 verschillende modellen Spinalis bureaustoelen en werkrukken op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor elk type lichaamsbouw rekening houdend met lichaamslengte, gewicht en de manier van gebruik.

Springfield Neurological en Spine Institute

De wetenschap achter Spinalis. In 2010 heeft Spinalis een onderzoek laten uitvoeren door het Springfield Neurological en Spine Institute. Ted A. Lennard M.D. heeft met behulp van fluorscopische röntgenfoto’s de vergelijking gemaakt tussen zitten op een gewone stoel met een vlakke zitting, een orthopedische zitbal en de Spinalis-stoel. Hij kwam tot de volgende constateringen:

1. De Spinalis-stoel repliceert duidelijk het zitten op een orthopedische bal (oefenbal);
2. Met behulp van fluorscopische röntgenfoto’s wordt duidelijk zichtbaar dat de lumbale wervelkolom in een dynamische positie gehouden wordt tijdens het gebruik van de Spinalis-stoel;
3. De Spinalis-stoel maakt gebruik van beweging om een goede gezondheid van de wervelkolom te behouden;
4. Lumbale facetgewrichten bewegen vrij tijdens het zitten op de Spinalis-stoel;
5. Er is een significant radiografisch verschil tussen zitten op een gewone stoel met statische vlakke zitting en de dynamische Spinalis-stoel;
6. Naar verwachting zullen de ondersteunende lumbale spieren sneller vermoeid raken op een gewone stoel dan op een Spinalis-stoel.

Conclusie: De Spinalis -stoel is duidelijk beter dan statische (bureau)stoelen bij het voorkomen van lage rugpijn. Het stelt ook personen die lijden aan lage rugpijn in staat om langere tijd te zitten.

Springfield Neurological en Spine Institute

De vierde generatie Spinalis-veer

Spinalis veer

De 4e generatie Spinalis Veer

Tegenwoordig gebruikt Spinalis de vierde generatie van de Spinalis-veer. Deze vierde generatie is getest op honderden volwassen en kinderen (op scholen) in Slovenië. In de eerste tests behaalde de beweegbare zitting van Spinalis een efficiëntie van slechts 40 % van het huidige model, de vierde generatie van vandaag. Al deze tests waren een integraal onderdeel van de technologische ontwikkeling om 100 % functionaliteit en gezondheidseffecten van de Spinalis-stoel te garanderen.

De wereldwijd gepatenteerde Spinalis-gezondheidsstoel is in verschillende Europese landen meerdere keren bekroond als “Beste bureaustoel van het jaar.”

Sensor-motorisch stimulatie-effect

Actief zitten op Spinalis-stoelen zorgt voor een “sensor-motorisch stimulatie-effect”, dat ons dwingt om de diepe stabiliserende spieren (buik- en rugspieren) te activeren. Deze spieren worden niet gestimuleerd op “gewone” stoelen met statische zittingen. De diepe stabiliserende rug- en buikspieren worden wel gestimuleerd bij het zitten op de Spinalis-stoel. Tijdens het voorover buigen aan een bureau wordt een actieve gezonde houding en correcte positie van de wervelkolom behouden, waardoor lage rugpijn wordt voorkomen.