Het belang van een dynamische bureaustoel
Er zijn veel bureaustoelen die er mooi, elegant en modern uitzien, maar er zijn maar weinig bureaustoelen waarop je tijdens je werk actief zit te bewegen.
Veel bewegen is het nieuwe adagium
Veel bewegen wordt gezien als een wijsheid die haar waarde inmiddels heeft bewezen. Zitten op een dynamische bureaustoel waarop je voortdurend actief in beweging bent, is de nieuwe manier van zitten.
Traditionele ergonomische bureaustoelen
Traditionele bureaustoelen zijn niet dynamisch. Zij hebben een vaste zitting die niet meebeweegt met het lichaam. Op een traditionele stoel zul je regelmatig, eens in de 10 à 15 minuten moeten opstaan om aan de nodige beweging te komen. Tradionele stoelen zijn voorzien van talrijke instelmogelijkheden, zoveel dat de gebruiker van de stoel nooit weet of de stoel wel ergonomisch goed staat ingesteld. Is de stoel eenmaal goed ingesteld dan is de gebruiker van de stoel bij afwezigheid op bijvoorbeeld een vrije dag bang dat iemand anders op kantoor de stoel gaat gebruiken en misschien anders gaat instelen. Illustratief zijn briefjes op de stoel met de tekst: “niet aankomen deze stoel is van Anja”
Hoe zorg je voor de juiste zithouding?
Move well, feel better. Deze slogan van de website www.mijnoefening.nl is een enorm belangrijk uitgangspunt! Met name omdat het omgekeerde helaas waar is; bij weinig beweging voelt je je veelal slechter. We raden je dan ook aan veel te bewegen gedurende de dag! Zodoende vermindert de constante druk op je tussenwervelschijven en gewrichten, stimuleer je de doorbloeding en houd je de spieren actief. De beste zithouding is een houding waarbij je blijft bewegen. Op een dynamische bureaustoel voorkom je fysieke klachten die al snel kunnen optreden bij het zitten op een stoel met een een vaste zitting. Als gevolg van voortdurend dezelfde zithouding kunnen al gauw pijnklachten ontstaan door de constante druk (op dezelfde plek) op de tussenwervelschijven en gewrichten.
Tips voor de beste zithouding
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ergonomische stoel?
Zorg dat je een stoel met een dynamische meebewegende zitting aanschaft waarbij de zitting in alle richtingen kan meebewegen. Dus niet alleen naar voren kantelen maar ook naar links en rechts. De zitting moet zodanig dynamisch zijn dat het bekken regelmatig naar voren kan kantelen en de wervelkolom altijd recht blijft bij iedere beweging.
Wat doet een ergonomische stoel van Spinalis?
Ergonomische bureaustoelen van Spinalis zijn dynamisch, Zij houden je ongemerkt in beweging. Iedere 10 à 15 nmunuten opstaan om te bewegen, zoals nodig bij de traditinele ergonomische stoelen met een vaste zitting is dan helemaal niet meer nodig om aan je beweging te komen. Je kunt met Spinalis veel langer doorwerken zonder lichamelijke ongemakken.
De Spinalis bureaustoel onderscheidt zich van alle andere ergonomische stoelen doordat de zitting van de Spinalis stoel in alle richtingen meebeweegt met iedere kleine beweging van het lichaam. Het concept van Spinalis is gebaseerd op de zitbal van de fysiotherapeut. Op een zitbal moet je jezelf in balans houden door actief te zitten met je voeten stevig op de grond en door je spieren in rug en buik aan te spannen. De Spinalis stoel is de enige ergonomische bureaustoel die echt dynamisch is en zorgt voor veel beweging. Fysieke klachten zoals nek-en rugklachten worden voorkomen en als ze er al zijn verminderd of helemaal verholpen.
Hoe stel je een Spinalis bureaustoel in?
De ergonomische bureaustoelen van Spinalis zijn als volgt zeer eenvoudig in te stellen:
Zithoogte (foto 1)
De hoogte van de zitting kun je instellen door middel van de hendel die te vinden is rechts onder de zitting.
Arm en rugleuning (foto 2)
De hoogte van de arm- en rugleuning is in te stellen door middel van de draaiknop rechts achter de rugleuning. Draai rechtsom om de arm- en rugleuning lager in te instellen en draai linksom om de arm- en rugleunig hoger in te stellen.
Zithoudingen
Neem de juiste zithouding aan: de armen in een hoek van 90 graden op het bureau en de benen aflopend in een hoek van iets meer dan 90 graden (ca. 105 graden)
Dit is de actieve zithouding voor achter het bureau: Voorop de stoel, het lichaam vrij van de rugleuning en de voeten stevig op de grond zithouding 1 (foto 3)
Wissel deze zithouding af met zithouding 2: De actieve zithouding met gebruikmaking van de arm- en rugleuning: Achterin de stoel, het lichaam tegen de rugleuning en de voeten stevig op de grond. Foto 4